• Facebook
Om 15:00 uur vindt hier de jaarlijkse herdenking bij het Airborne monument bij de Airbornelaan bij het viaduct over de Kennedylaan plaats.
De herdenking zal muzikaal worden versterkt door het Koninklijk Mannenkoor La Bonne Espérance Eindhoven
 
Het monument is geplaatst ter herdenking van de bevrijding van Eindhoven aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens Operatie Market Garden vonden luchtlandingen plaats bij Son. Daar landden o.a. eenheden van het 506th Parachute Infantry Regiment van de Amerikaanse 101e Luchtlandingsdivisie. Op 18 september trokken zij vanuit Son als eerste bevrijders Eindhoven binnen.
 
Het monument ligt nabij de plek waar die troepen de Eindhovense gemeentegrens passeerden (later is de gemeentegrens meer noordelijk komen te liggen).
 
Het monument bevindt zich in een plantsoen aan de noordoostzijde van het viaduct van de Airbornelaan over de Kennedylaan in Eindhoven. Het is een schenking van de “Airbornevrienden” op initiatief van Frans Kortie. Het ontwerp is van Ir. André de Bock. Het bestaat uit een gedenksteen van beton van 144 x 209 x 34 cm, waarop in reliëf een kaart is aangebracht met parachutes op de plaats (noordwestelijk van Son) waar de luchtlandingen plaatsvonden.
  • Facebook