De belangrijkste feestdag sinds de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven is de dag waarop Eindhoven bevrijd werd van de Duitse bezetter: 18 september 1944.
Op deze dag trokken geallieerde Britse grondtroepen na zware gevechten vanuit Valkenswaard naar Eindhoven, terwijl vanuit Son Amerikaanse parachutisten via de Fellenoordse overweg het centrum van de stad naderden.

Elk jaar op 18 september herdenkt Eindhoven de bevrijding in 1944 door de Amerikaanse 101-ste Airborne Division en het Tweede Britse leger met het fakkeldefilé in de Eindhovense binnenstad.

Ieder jaar wordt het bevrijdingsvuur, dat door wielrenners uit Bayeux is opgehaald, van het 18 septemberplein naar het Stadhuisplein gebracht. Dit gebeurde vanaf 19.30 uur in een grootse optocht met veteranen, legervoertuigen, diverse muziekkorpsen en sportverenigingen.

De burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, ontsteekt met dit vuur de fakkel bij het bevrijdingsmonument op het Stadhuisplein. Het bevrijdingsvuur blijft tot donderdag 10 oktober 2019 branden.

Het defilé is tevens de officiële start van de jaarlijkse Lichtjesroute. Deze route markeert de tocht die de bevrijders destijds door Eindhoven reden en begint op de Aalsterweg in Stratum. Met behulp van bordjes in de vorm van een gloeilamp wordt de route aangegeven.

Woensdag 18 september is ONZE bevrijdingsdag. Dit jaar vieren wij dat wij 75 jaar geleden bevrijd zijn door de Britten en de Amerikanen. Ook dit jaar vieren wij dit, en grootser dan ooit.
De herdenking op het Stadhuisplein begint om 18:45 uur, dit is vroeger dan andere jaren.

De doorlooptijden en de route van het fakkeldefilé vindt u hieronder:

Route van de fakkelestafette:
▪ Vertrek vanaf restaurant Suykerbuyck (Borkel en Schaft)
▪ Luikerweg [N69]
▪ Markt, Valkenswaard
▪ Eindhovenseweg [N69]
▪ Aalsterweg, Eindhoven
▪ Stratumsedijk, Eindhoven
▪ PC Hooftlaan, Eindhoven
▪ Wal, Eindhoven
▪ Keizersgracht, Eindhoven
▪ Emmasingel, Eindhoven
▪ 18 Septemberplein, Eindhoven

De te verwachten passeer tijden zijn:

18.00 uur Luikerweg start fakkelestafette
18.10 uur Markt-Valkenswaard, aankomst
18:20 uur Markt-Valkenswaard, vertrek
19.10 uur Aalsterweg ter hoogte van de gemeentegrens, Eindhoven
19:25 uur PC Hooftlaan, Eindhoven
19:35 uur 18 Septemberplein, Eindhoven

De tijden geven aan waar de kop van de stoet zich op dat moment zal bevinden.
De lengte van de route is ± 16 km.

De route van het fakkeldefilé zal er als volgt uitzien:
▪ 18 Septemberplein (rode ster)
▪ Demer
▪ Marktstraat