Freedom Lecture 29-09-2017

  • Facebook

In de 2e wereld oorlog was er in Amerika een president, Franklin D Roosevelt. In Amerika houdt iedere president 1x per jaar een speech, de State of the Union, zie het maar als een soort troonrede die wij kennen op de 3e dinsdag in september.

In 1941 hield die Amerikaanse president ook een speech, in die speech sprak hij over Four Freedoms vrij vertaald ‘Vier Vrijheid’ of ‘4 Vrijheden’.

Hij zei het volgende:

“In de toekomstige dagen, die wij trachten veiliger te maken, kijken we uit naar een wereld die gebaseerd is op vier essentiële menselijke vrijheden.
1. De eerste is de vrijheid van spreken en meningsuiting – overal in de wereld;
2. De tweede is de vrijheid van elk persoon om god te aanbidden op zijn eigen manier – overal in de wereld;
3. De derde is de vrijwaring van gebrek – die, vertaald binnen het kader van de wereld, economische verstandhoudingen in de zin heeft die elk land een gezond leven in vredestijd voor zijn inwoners verzekert – overal in de wereld;
4. De vierde is de vrijwaring van vrees – die, vertaald binnen het kader van de wereld, een wereldwijde reductie betekent van bewapening naar zo’n punt en op zo’n grondige wijze, dat geen land in de gelegenheid zal zijn een daad van fysieke agressie te plegen tegen welke buur dan ook – overal in de wereld.

Als de wereld aan deze 4 punten zou voldoen zou er nu geen oorlog of honger meer mogen zijn. Een beetje een utopie misschien maar toch een mooie gedachte.

Sinds enkele jaren hebben wij als Stichting 18 september de Freedom Lecture in het leven geroepen. Met ieder jaar als doel een spreker te vinden die mensen iets kan vertellen of inspireren op het gebied van Vrijheid.
Zo hebben wij een Freedom Lecture gehad met Hans Noach, Hans heeft als jong Eindhovens jochie in Auschwitz gezeten en heeft het samen met zijn zusje overleefd, de rest van zijn familie niet… We hebben Generaal van Uhm gehad, hij was de hoogste generaal in de Nederlandse Landmacht, maar hij verloor ook een zoon in Afghanistan… Vorig jaar sprak Maurice Witsema, hij heeft als jong jochie, hij was nog geen 10 jaar oud, 3 jaar ondergedoken gezeten op de Hoogstraat. 3 jaar lang niet naar buiten, 3 jaar lang angst…onvoorstelbaar…

Dit jaar houden wij op 29 september weer een Freedom Lecture. De High Tech Campus heeft ons het Auditorium ter beschikking gesteld. En dit jaar hebben we zelfs 2 sprekers.

De eerste Miel, Miel Andriesse 75 jaar oud, geboren in 1942. Zijn ouders waren Joods, hij dus ook. Hij was gescheiden van zijn ouders ondergedoken. Zijn ouders zijn verraden voor nog geen 4 euro! Hij heeft de oorlog overleefd, zijn ouders niet, die zijn in Auschwitz vergast…
De tweede spreker is Tanja, Tanja Wolterbeek 72 jaar oud, geboren in 1945…geboren na de bevrijding van Zuid Nederland, geboren in Kamp Vught. Dat was de plek waar foute Nederlanders werden opgesloten na de bevrijding. Was Tanja dan fout? Nee! Maar haar vader zeker wel. Haar vader was een NSB’er in Eindhoven. Misschien heeft de vader van Tanja de ouders van Miel wel opgepakt, misschien.. maar dat zullen we nooit weten…

Samen doen Miel en Tanja de Freedom Lecture. Miel als overlevende van de Holocaust en Tanja…Tanja was al veroordeeld voordat zij werd geboren…tot op de dag van vandaag…

Wij nodigen jullie dan ook uit om samen met ons en vele anderen naar het verhaal van Miel en Tanja te komen luisteren.
Vrijdag 29 september op de High Tech Campus om 15.30 uur. Wij zorgen voor de drankjes en jullie mogen na afloop vragen stellen aan Miel en Tanja en met hen in gesprek gaan.
We hebben maximaal 200 plaatsen, schrijf je nu in en wees verzekerd van een plek. Toegang is gratis
Kom je met de auto, parkeer dan in P0, parkeren is gratis.
Adres
High Tech Campus 1 (The Strip) / Conference Centre
5656 AE Eindhoven