Selecteer een pagina


Roepnaam: Hendrik

Geboorteplaats: Hengelo
Geboortedatum: 20-12-1902
Overlijdensplaats: Zutphen
Overlijdensdatum: 14-10-1944

Laatste (vrijwillige) woonadres: Boschdijk 443

Slachtoffer staat op lijst:
- Omgekomen buiten Eindhoven
- -

Hij was getrouwd met Jowina Boegborn-Doornbos. Vrijwel zeker verbleef hij op de IJsbaanstraat 17 in Zuthpen en was arbeider bij de Gemeentewerken in Zutphen. Daarvoor was hij stuurman op de grote vaart. Hij kwam om het leven tijdens het mislukte Engelse bombardement op de IJsselbrug van Zutphen.

Hij was vrijwillig in Duitse dienst getreden en is op de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn begraven TC-3-36.
(Bron: volksbund.de, NBI Nationaal Archief en oorlogsslachtoffers.nl)

Het bombardement op Zutphen vond plaats op zaterdagmiddag 14 oktober 1944. Geallieerde vliegtuigen wilden de Oude IJsselbrug in Zutphen bombarderen om de aanvoer van troepen en wapens voor de Duitse bezetter richting Arnhem te verhinderen. De bommen kwamen echter vooral op de nabij gelegen stadswijk aan de centrumkant van het station terecht. De gevolgen waren verwoestend. Straten als Rozengracht, Barlheze, Kreijnckstraat en Apenstert werden bijna compleet weggevaagd. Het stationsgebouw werd zwaar beschadigd, maar bleef tot 1952 in gebruik. Onder de burgerbevolking vielen meer dan honderd doden en honderden gewonden. 92 doden werden begraven op de algemene en katholieke begraafplaats aan de Warnsveldseweg. Het aantal doden liep op tot boven de honderd, omdat een aantal vermisten nooit werd teruggevonden.

Voor deze burgerslachtoffers, maar ook voor de Canadese militairen die sneuvelden bij de bevrijding van Zutphen en voor de Zutphenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië omkwamen, werd op 10 april 1950 het Gideon-monument onthuld. Het staat in het Kloosterhof bij de Broederenkerk aan de Rozengracht. Op de Algemene begraafplaats Zutphen is een herdenkingsmonument bij het graf van dertien slachtoffers. Het werd onthuld bij de allereerste Nationale Dodenherdenking op 4 mei 1946.


-
Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogsbronnen.nl/tijdlijn/Hendrik+Boegborn/58/101869999