Roepnaam: Henk
Geboorteplaats: Batavia
Geboortedatum: 29-05-1920
Overlijdensplaats: Veghel
Overlijdensdatum: 22-09-1944
Laatste (vrijwillige) woonadres: Don Boscostraat 1
Slachtoffer staat op lijst:
Militair
Omgekomen buiten Eindhoven
Henk wordt geboren op 29 mei 1920 in Batavia en woont aanvankelijk in Hilversum. Zijn ouders scheiden voor de oorlog, waarna Henk zich gaat bekwamen als violist. Als de oorlog voor Nederland uitbreekt, speelt hij voor een radio-orkest en moet op enig moment het Horst Wessel-lied spelen, dat dan geldt als de ‘nationale hymne’ van de nazi’s. Als Henk weigert, wordt hij gearresteerd en vastgezet in kamp Amersfoort.
In gevangenschap leert hij daar enkele priesters kennen die hem inspireren om zich op te laten nemen in de katholieke gemeenschap. Na zijn vrijlating vindt hij onderdak in het rooms-katholieke Gezellenhuis in Eindhoven, waar hij kennismaakt met kapelaan Frans de Beer. Henk laat de kapelaan weten katholiek te willen worden. Nadat het echtpaar Pasteels zich als peetouders opwerpt, wordt Henk op 24 april 1943 katholiek gedoopt als Henricus Leo Maria Visker.
Met zijn peetouders kan hij het zo goed vinden, dat zij hem aanbieden bij hem in te wonen. Omdat zijn vioollessen te weinig opleveren, krijgt hij net als de kinderen van zijn peetouders zakgeld mee. Henk neemt zijn nieuwe geloof serieus en brengt regelmatig lange weekenden door bij de Benedictijnen in Oosterhout. Op enig moment treedt er toch onmin op met zijn peetouders en hij verlaat het huis om vervolgens onderdak te vinden bij de familie Loudon in Stratum. Hij verliest het contact met zijn peetouders echter niet uit het oog en komt na verloop van tijd weer regelmatig langs. Op 17 september 1944 gaat operatie Market Garden van start en wordt Eindhoven in dat kader de volgende dag bevrijd. Omdat Henk de Engelse taal goed beheerst, besluit hij zich bij de Binnenlandse Strijdkrachten te melden als tolk voor de geallieerde troepen en wordt geaccepteerd.
Op 21 september neemt hij afscheid van zijn peetouders, want zijn onderdeel zal noordwaarts door de corridor richting Nijmegen en Arnhem optrekken. Op 22 september 1944, de eerste dag van zijn missie, sneuvelt Henk bij de gevechten in Veghel, 24 jaar oud. De familie Pasteels blijft lange tijd in onzekerheid, totdat een kennis hen bericht dat hij Henks noodgraf in Veghel heeft aangetroffen. Dan blijkt dat hij al een dag na hun afscheid is omgekomen. Henk wordt aanvankelijk in Eindhoven begraven, maar vindt later zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen. Bron: Brabantse Gesneuvelden
Geen overlijdensakte in Eindhoven gevonden
Hij wordt ook beschreven in het boek “Voor eeuwig in de oorlog” van Ben Damen, dat kan worden besteld door contact op te nemen met Ben Damen via benndamen@yahoo.com
Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Hendrik-Dirk-Visker/02/161002
Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/161002A