Selecteer een paginaGeboorteplaats: Beesel
Geboortedatum: 15-07-1890
Overlijdensplaats: Eindhoven
Overlijdensdatum: 06-12-1942

Laatste (vrijwillige) woonadres: Heezerweg 114

Slachtoffer staat op lijst: Omgekomen in Eindhoven

Echtgenoot van Hendrika Johanna Hubertina Joosten.
Omgekomen bij het Sinterklaasbombardement.
Aan zijn stamboeknummer (139211) kan men zien dat hij lid was van de NSB.

Hij was lid van de NVD. De oprichters van de NVD wilden al het sociale werk in Nederland bundelen in de NVD. De leider van de Nederlandse Volksdienst was Frederik Willem van Vloten.

Conform de uit 1941 daterende statuten was het doel van de NVD: de verzorging van alle Nederlanders, uit een oogpunt van zorg voor het volk en de welvaart. In de praktijk kwam de zorg neer op steun aan slachtoffers van bombardementen, verstrekking van voedsel, kleding en babyuitzetten aan aanstaande moeders, jeugdtandverzorging en wijkverpleging. De NVD was regionaal, per gemeente, georganiseerd onder één koepelorganisatie.

Als gevolg van de nationaalsocialistische rassenleer kwamen gehandicapten en bejaarden niet voor zorg in aanmerking. De NVD gaf alleen hulp aan arische gezinnen. Zieken werden wel geholpen, maar ook weer alleen als ze ariër waren.

De NVD had niet veel succes in Nederland. Pogingen om samen te werken met de burgerlijke en kerkelijke armenzorg en met de kruisverenigingen mislukten. Wel werden de jeugdtehuizen van het Leger des Heils ingelijfd. Dit van oorsprong Engelse genootschap was weliswaar door de Duitse bezetters verboden, maar mocht na afstand van zijn maatschappelijke instellingen zijn kerkdiensten hervatten. In de jeugdtehuizen van het Leger werden onder het bewind van de Nederlandsche Volksdienst jongens voor de Jeugdstorm en de SS geronseld.Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogsbronnen.nl/tijdlijn/Jacobus-Hubertus-Niessen/84/6431