KBO Eindhoven en Centrum Kunsten Eindhoven (CKE) brengen op 19, 20 en 21 september het zeer bijzondere theaterproject ‘De weg naar vrijheid’. Ouderen in de leeftijd van 80 tot 92 (!) jaar maken sámen met jongeren een voorstelling over het dagelijks leven tijdens de oorlog en rond de bevrijding van Eindhoven. De 20 senioren, veelal met een beperking, zijn al sinds het voorjaar elke week aan het repeteren. De repetitie op donderdagochtend is daarmee voor hen een vast onderdeel van de week geworden; een moment om er even uit te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en de eigen grenzen te verleggen.

Grensverleggend

En grensverleggend is acteren voor déze senioren zéker. Ga er maar aanstaan: als 80-plusser met een beperking voor het eerst op het toneel staan, mét publiek; teksten uit het hoofd leren en acteren. ‘Lukt dat wel, kunnen wij dat nog wel?’, was de grote vraag. Maar dankzij de bezielende leiding van regisseur Lars van Asten kennen de acteurs hun rol. En dat er dan ter plekke misschien nog wel eens wat geïmproviseerd moet worden, dát doet er niet toe, zegt drijvende kracht achter het geheel Trudy van Helmond. Trudy is voorzitter van KBO-Kring Eindhoven. ‘Dit zijn deels mensen met een beperking. Dan ben je dus minder mobiel en zit je relatief wat vaker achter de geraniums thuis. Voor deze senioren is dus het niet alleen een unieke kans om toneel te spelen, voor hen betekent het vooral ook nieuwe contacten opdoen, mensen leren kennen, erbij horen. Voorheen kenden zij elkaar niet; nu zijn ze zelfs van plan een WhatsApp groep te starten; hoe mooi is dat? Dit project is hartstikke goed voor de sociale cohesie!’ 

Waar gaat het over?

Het stuk wordt opgevoerd naar aanleiding van de 75-jarige bevrijding van Eindhoven en maakt deel uit van het provinciale project KBO-Brabant Remembers. ‘De weg naar vrijheid’ bevat waargebeurde lokale Eindhovense elementen. Het toneelstuk gaat over twee gewone Brabantse families en wordt gespeeld door jongere én oudere acteurs. In het stuk is tevens ruimte voor zang en dans.

Verbinding jong en oud

De unieke samenwerking tussen KBO Eindhoven en CKE verbindt jong en oud rondom de bevrijding. De jongeren die meespelen, ervaren hoe het leven tijdens oorlog en rondom de bevrijding was. De onschatbare waarde van vrijheid wordt daarmee op belevingsniveau overgedragen naar de jongere generaties. Ook door het contact tijdens de repetities worden veel ervaringen uitgewisseld. Judith Leijssen student Fontys Toegepaste Gerontologie en vanaf het begin betrokken: ‘ik krijg soms kippenvel van de verhalen, heel mooi om dit te ervaren.’

Voorstellingen
De voorstellingen zijn te zien in de theaterzaal van CKE aan de Pastoor Petersstraat 180 in Eindhoven op de volgende datums:

  • donderdag 19 september 19.00 uur
  • vrijdag 20 september 19.00 uur
  • zaterdag 21 september 14.00 uur

Voor kaarten ga naar: www.cke.nl/dewegnaarvrijheid/

  • Facebook