6 december 1942
Het verhaal van Neeltje Luijk:

Neeltje Luijk was zestien jaar toen Eindhoven werd bevrijd. Ze woonde in de Morsestraat en zag de indrukwekkende stoet Britse legervoertuigen over de Boschdijk langskomen.
Een van de Britse militairen die Eindhoven bevrijdde zou haar man worden: Charles Henri Wilson. Neeltje had haar middelbare school net voltooid en sprak dus Engels. Ze raakte met Charles aan de praat toen die een grote legertent aan het opzetten was bij een boer.
Charles trok verder naar Duitsland en maakte daar onder meer de bevrijding van concentratiekamp Bergen-Belsen mee. Neeltje en Charles hielden contact door te corresponderen.
In 1949 trouwden ze in Engeland. Neeltje had veel last van heimwee en na elf jaar keerden ze terug naar Eindhoven. Charles vond emplooi bij schildersbedrijf Casper de Haan. Later begon hij voor zichzelf. Charles overleed in 1989.
Het leven van Neeltje had ook heel anders kunnen lopen. In de oorlog zelf was ze ternauwernood aan de dood ontsnapt toen de RAF op 6 december 1942 de Philipsfabrieken op klaarlichte dag bombardeerden. Neeltje liep die zondagmiddag net in de buurt van de Bruine Heer toen de bommen vielen. Ze wierp zich plat op de grond en overleefde wonderwel.

Neeltje Luijk