Het bombardement van 19-9-1944

De bevrijding komt voor de Eindhovenaren op 18 september 1944. Uitbundig vieren zij feest. De Amerikanen en Britten worden met gejuich en gezang begroet. Mensen dansen op straat en de blijdschap is ongekend. Maar de dag erna verandert dit abrupt in het tegenovergestelde. Duitse bommenwerpers verschijnen boven Eindhoven en bombarderen de stad. Daarbij vallen heel veel burgerslachtoffers. Hier op de Biesterweg krijgt een met mensen volgepakte schuilkelder een voltreffer.

Op 19 september 1944 was het in Eindhoven aanvankelijk nog feest. De vorige dag was de stad bevrijd en de inwoners stonden langs de straten om hun bevrijders in te halen. Maar in de loop van de middag sloeg de stemming om. Er gingen geruchten dat de Duitsers vanuit Nuenen en Helmond weer oprukten.

’s Avonds verschenen er vliegtuigen van de Duitse Luftwaffe boven de stad. Zij bombardeerden Eindhoven. Het ging hen om de doorgangsroutes van het Britse legerkorps: Aalsterweg, Stratumsedijk, Stratumseind, Rechtestraat, Wal, Emmasingel, Hertogstraat en omgeving. De Britse voertuigen konden geen kant op. Voertuigen geladen met munitie en brandstof explodeerden. Overal ontstonden grote branden. Het aantal slachtoffers onder de burgers was enorm. Op de Biesterweg vonden 41 mensen de dood, toen de schuiIplaats waar ze zaten een voltreffer kreeg. In totaal vielen er op de 19e september 227 doden.