Wielrenners naar Bayeux

Wielrenners naar Bayeux

Op 14 september vertrekken 12 wielrenners met hun begeleiders  naar Bayeux. De wielrenners zijn van de Eindhovense wielerverenigingen en TML Dommelstreek.

In Normandie  brengen ze een bezoek aan de invasiestranden Utah Beach, Pointe du Hoc en Longues-sur-Mer en gaan ze naar musea in Arromanches en Bayeux. We bezoeken batteries de Maisy pas sinds enkele jaren bekend, nog moeilijk toegankelijk maar bijzonder interessant, en gaan ze naar de begraafplaatsen van de gesneuvelde  Amerikanen, Duitsers, Canadezen en Engelse soldaten. En een bezoek aan het beroemde Tapisserie de la Reine Mathilde.

Verder is er een ontvangst op het stadhuis in Bayeux voor de schooljeugd en de wielrenners, en namen ze deel aan het fakkeldefilé in Bayeux. Daarnaast is er voor de wielrenners ook nog een wielerkoers Frankrijk –Nederland waar de renners werden aangemoedigd door de schooljeugd, de afvaardiging uit Eindhoven en bestuursleden van de beide stichtingen.

Op 17 september om 6.00 uur ‘s morgens verzamelen de wielrenners en hun begeleiders zich bij het herdenkingsmonument in Bayeux. In aanwezigheid van een afvaardiging van het Franse Comité, het bestuur van de stichting en de vertegenwoordigers van de gemeente Eindhoven  wordt de koningsfakkel aan het bevrijdingsvuur aangestoken en achter op de fiets geplaatst. Voor een tocht van 650 km naar Eindhoven in twee dagen.

De eerste dag bij toerbeurt groep van 6 renners, de tweede dag een groep van 12 renners. Vanwege de veiligheid en het veelal ontbreken van ondersteuning door de lokale autoriteiten is het steeds moeilijker om veilig en verantwoord de route te volgen.
Tot 2010 konden we in Frankrijk en België rekenen op politie begeleiding, vanwege bezuinigingen kan dit niet meer, om toch veilig door steden en dorpen te rijden gaan twee ervaren motor begeleiders mee om een vlotte doorstroming mogelijk te maken.

De eerste dag wordt na een rit van 400 km afgesloten in Valanciennes . In de vroege ochtend van de 18 september wordt de route vervolgd. In het Belgische Tienen wordt een tussenstop gehouden, daar worden ze ontvangen door de burgemeester  waarna een korte ceremonie met kranslegging volgt. Vervolgens wordt de route naar Eindhoven vervolgd.

Vanaf de Nederlandse/Belgische grens gaat het via Borkel en Schaft, Valkenswaard en Aalst naar Eindhoven. Vanaf de grens worden wielrenners begeleid door historische voertuigen van Wheels en lopers van het Pleincollege Sint Joris. We zorgen ervoor om precies op tijd aan te komen voor de fakkelceremonie en defile op het stadhuisplein.

Zonder sponsering zouden we de tocht niet meer kunnen maken van VDL krijgen we een bus mee om alles te vervoeren, van Zelst automaten zorgt voor de kleding, eten en drinken onderweg en Heerings  wielerspecialist voor de ploegleidersauto, materiaalbusje en de nodige wielerspullen.