Het levensverhaal van Miel Andriesse en Tanja Wolterbeek
24 september 2021
Bij de podcast van De Wilde Gesprekken zit een onwaarschijnlijke vriendschap aan tafel. Tanja Wolterbeek, is de dochter van een NSB-er en SD-er uit Eindhoven en Miel Andriesse, die als jonge jongen uit zijn gezin gehaald werd en zo de Holocaust overleefd heeft. Zij vertellen ons hoe hun vriendschap ontstaan is, wat hun verleden is en wat zij weten van hun voorgeschiedenis en die van hun ouders.
Miel Andriesse verloor in de Tweede Wereldoorlog zijn Joodse ouders, mogelijk door toedoen van Tanja Wolterbeeks vader, die in Eindhoven collaboreerde met de Duitsers.
Toch geven ze regelmatig samen lezingen.Door de Tweede Wereldoorlog verbonden: ‘bang dat jouw vader mijn ouders heeft opgepakt’
Artikel uit het Eindhovens Dagblad van Dominique Elshout
‘Als mijn vader maar niet betrokken was bij de arrestatie van de ouders van Miel Andriesse’; met die gedachte leeft Tanja Wolterbeek nu, zo bleek eerder deze week. Toen troffen de twee elkaar op uitnodiging van het ED om het te hebben over de lezing die ze vrijdag om half vier geven. Op de High Tech Campus in Eindhoven houden ze op verzoek van de Stichting 18 september de zogeheten Freedom Lecture. Dat doen ze vaker, samen lezingen geven, een keer of zes per jaar, een jaar of zes al. En dan vooral om te laten doorklinken dat kinderen nooit verantwoordelijk gehouden moeten worden voor de daden van hun ouders.
Tanja Wolterbeek probeert zich tot de dag van vandaag een schuldgevoel van het lijf te houden. Kan zij er iets aan doen dat haar vader – die na de oorlog dertien jaar cel kreeg voor zijn collaboratie – zo fout was? Nee. Maar hoe torn je op tegen al die signalen die je vanaf je jongste jaren krijgt, lompe signalen, dat jij het kind bent van een verrader en dus niet deugt? Hoe ga je om met het stilzwijgen van je directe familie, die niks meer wil weten van vaders beladen verhaal? Wat te doen met de informatie die je krijgt als je dan zelf in archieven gaat zoeken naar de wandaden van pa, daden die je tot de dag van vandaag liever niet in details omschrijft? ,,Hij was fanatiek, laten we het daar maar bij houden”, zegt Wolterbeek. ,,Ik heb altijd het gevoel dat Tanja er erger aan toe is dan ik, dat ze er meer onder lijdt”, stelt Andriesse.
Miel Andriesse springt nu in: ,,Je wilt het niet weten omdat je bang bent dat jouw vader mijn ouders heeft opgepakt.”
Wolterbeek: ,,Ik heb het er met een neef van me over gehad. Ik zei tegen hem: Stel je voor dat het zo is en stel je voor dat mijn maatje Miel dan geen gastlessen meer met me wil geven.” Andriesse: ,,Als jij doorgaat met zoeken en erachter komt dat jouw vader bij de dood van mijn ouders betrokken was, is dat voor jou een ontzettende tik. Maar voor mij zal er niks veranderen omdat ik met deze mogelijkheid rekening heb gehouden zolang als wij elkaar kennen.”
Stichting 18 September
Contact
info@stichting18september.nl
Adres
Postbus 1390
5602 BJ Eindhoven