Traditiegetrouw worden op 4 mei alle burgers en militairen herdacht, die in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Zo ook in Eindhoven, waar de herdenkingsbijeenkomst plaatsvindt op de gemeentelijke begraafplaats Woensel aan de Baffinlaan.

Het thema van dit jaar is ‘Jaar van Verzet’. Gedurende dit jaar wordt in heel het land extra aandacht besteed aan de rol van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog als historisch verschijnsel én bron van inspiratie. De herdenking is voor iedereen toegankelijk, vanaf 19.20 uur.

In Eindhoven herdenken we de slachtoffers die gevallen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog op Begraafplaats De Oude Toren in Woensel. Hier zullen we twee minuten stilte houden en zal burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, een toespraak houden en tevens een krans leggen. Gevolgd door vele (maatschappelijke) organisaties van Eindhoven.

De scouts van Scouting Burgemeester Herman Witte leggen bij alle oorlogsgraven een bloem, tevens assisteren zij bij het leggen van de kransen en de bloemen.

De herdenking zal worden opgeluisterd door het Koninklijk Mannenkoor La Bonne Espérance en Muziekvereniging Wilhelmina.

Esmee van Blerk, leerling van het Van Maerlantlyceum zal een door haarzelf geschreven gedicht voordragen.

De herdenking begint om 19.20 uur en zal om 20.30 uur worden afgesloten, aansluitend is er mogelijkheid om in de aula van de begraafplaats een kopje koffie te nuttigen.

Hier kunt u de inhoud creëren die zal worden gebruikt binnen de module.

Leerlinge Esmee van Blerk (16) van het Van Maerlantlyceum droeg het gedicht ‘Bevrijd’ voor.

Bevrijd

Gevangen in hun gevoelens
Verdwaald in hun gedachten
Verhongerd tot het bot