Selecteer een pagina

Anne Frank

Locatie: Anne Frank Plantsoen
Het monument ‘Anne Frank’ in Eindhoven is opgericht ter nagedachtenis aan de 304 joodse mannen, vrouwen en kinderen uit de gemeente die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn vervolgd en omgebracht. Het gedenkteken is een herinnering aan en een waarschuwing tegen discriminatie en vervolging van bepaalde bevolkingsgroepen.
Het 15-jarige joodse meisje Anne Frank verpersoonlijkt al de ellende die miljoenen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog is aangedaan. Toen in 1942 de eerste joden in Nederland een oproep kregen, besloot Otto Frank met zijn gezin onder te duiken. Met hulp van twee medewerkers werd in het Achterhuis aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam een onderduikplaats ingericht. Van 6 juli 1942 tot en met 4 augustus 1944 hebben de familie Frank, de familie Van Pels en de tandarts Frits Pfeffer hier ondergedoken gezeten. Een angstige en benauwende tijd, waarin het tienermeisje Anne Frank een dagboek bijhield. Hierin schreef zij niet alleen haar intieme gedachten en overpeinzingen op, maar probeerde zij ook het dagelijkse leven in het Achterhuis en het nieuws van buiten te beschrijven. Een uniek document, dat mensen over de hele wereld heeft aangegrepen. Het Achterhuis is een wereldwijde bestseller geworden. Het levensverhaal van Anne Frank getuigt hoe gewone mensen het slachtoffer zijn geworden van racisme en genocide. Anne Frank heeft hiermee de ‘Endlösung’ een stem en gezicht gegeven.
Het monument is onthuld op 4 mei 1990 door burgemeester J.A. van Kemenade, in het kader van ‘aktiviteiten tegen racisme, fascisme en discriminatie’.