Selecteer een pagina

Bevrijdingsreliëf

Locatie: Marktstraat
Het bevrijdingsreliëf in Eindhoven herinnert aan de bevrijding van de stad door het 30e Britse Korps en de lOle U.S. Airborne Divisie.
Van 17 tot 26 september 1944 wilden de geallieerden met een grootscheeps bevrijdingsoffensief (operatie ‘Market Garden’) een doorstoot naar Duitsland forceren. In een bliksemsnelle aanval moesten luchtlandingstroepen bruggen veilig stellen. John D. Frost was de commandant van het 2de bataljon van de lste Parachutisten Brigade van de lste Airborne Divisie. Onder zijn leiding slaagden de Britten erin om de noordelijke oprit van de oude Rijnbrug bij Arnhem te bezetten en tijdens de daaropvolgende strijd dagenlang onder controle te houden. De Slag om Arnhem werd echter verloren, waardoor de aanval stokte.
Dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten kon in Brabant een strook vrij gebied, ‘de Corridor’ genaamd, behouden blijven. Onder meer van daaruit werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd. Eindhoven werd bevrijd door de Amerikanen. Op 17 september 1944 landden op de Sonse heide geallieerde parachutisten en zweefvliegtuigen. De volgende dag bereikte het 506de regiment van de lOlste Airborne Divisie het centrum van de stad. In de avond arriveerden ook tanks van de Irish Guards van het Tweede Britse leger. Iets later dan gepland, doordat zij bij Aalst door de bezetter waren tegengehouden. Op 19 september vond nog een Duits bombardement plaats, waarbij 227 doden vielen. Pas na 21 september verschoof de gevechtslinie naar het noorden en kon Eindhoven zich pas echt bevrijd voelen.
Onthulling
Het monument is onthuld op 17 september 1994 door Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, samen met een Amerikaanse en een Britse veteraan.