Selecteer een pagina

Freedom Lecture

Lezing met als hoofdthema Vrijheid. Voorgedragen door ooggetuigen of ervaringsdeskundigen.

In 2017 vertelden Miel Andriesse en Tanja Wolterbeek hun verhaal.

De lezingen vinden hun inspiratie in de Four Freedoms Speech van president Franklin D. Roosevelt uit 1941. De themas in deze speech zijn vrijheid van spreken en meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Die blijven overigens actueel en zullen ook in de toekomst door ons worden uitgedragen. Het is een aspect dat ons na aan het hart ligt.

Als we terugkijken op de lijst van sprekers waren het zonder uitzondering mensen die wat te vertellen hadden, sprekers met een boodschap. Een aantal van hun heeft bijzonder indruk op ons gemaakt.

Denk aan de kolonels Van Griensven en Van der Voet, die in 2008 een indringend beeld schetsten van wat de Nederlandse militairen in Uruzgan tot stand hebben gebracht en hoe ingewikkeld dat proces is. Een aparte herinnering hebben we aan generaal Van Uhm, een buitengewoon integere man met een geweldig verhaal. Nog een militair: de Amerikaanse generaal Petraeus. Dat was bijzonder vanwege zijn hoge positie binnen het Amerikaanse leger en vanwege de veiligheidsmaatregelen die daarom moesten worden getroffen. Ook de lezing van Hans Noach die als lid van een joodse familie een Duits concentratiekamp overleefde was erg bijzonder. Hans overleed in 2020, van hem heeft de Stichting 18 September een video-verhaal gemaakt.

Ook de verhalen van Miel Andriesse en Tanja Wolterbeek zijn in beeld gebracht naar aanleiding van de Freedom Lecture. Als zoon van Joodse ouders en dochter van een foute Nederlander vertellen zij samen hun verhaal. Als vrienden.

SINDS 1994

Stichting 18 September

Contact

 

info@stichting18september.nl

Adres

Postbus 1390

5602 BJ  Eindhoven

Contact Formulier