Roepnaam: Jan
Geboorteplaats: Amsterdam
Geboortedatum: 02-01-1911
Overlijdensplaats: Lübeckerbocht (bij Neustadt)
Overlijdensdatum: 03-05-1945
Laatste (vrijwillige) woonadres: Merellaan 3
Slachtoffer staat op lijst:
Verzet
Monument voor de Gevallenen
Scheepsramp Cap Arcona bij de Lübecker Bocht op 03-05-1945
Omgekomen buiten Eindhoven
Johannes wordt geboren op 2 januari 1911 in Amsterdam en woont in Eindhoven, waar hij correspondent is voor Philips. Als reserve-officier wordt hij tijdens de Duitse bezetting opgeroepen om zich te melden voor krijgsgevangenschap in Duitsland. Voor Johannes is dat het moment om onder te duiken. Hij weet een jaar lang uit handen van de Duitsers te blijven, maar wordt uiteindelijk alsnog gearresteerd en gedeporteerd naar Duitsland. Na een omzwerving door verschillende concentratiekampen belandt hij uiteindelijk in Neuengamme bij Hamburg.
In de laatste dagen van april 1945 wordt het kamp vanwege het naderen van de Britse strijdmacht door de Duitsers geëvacueerd. Duizenden gevangenen worden ingescheept op drie schepen: de S.S. Cap Arcona, de S.S. Deutschland en de S.S. Thielbek. Zij die niet meer aan boord kunnen worden geladen, worden op het strand vermoord.
Op 3 mei 1945 varen de schepen voor de oprukkende geallieerden uit de Lübecker Bocht op, maar worden door Britse vliegtuigen onderschept en gebombardeerd, niet wetende dat de schepen vol gevangenen zitten. Veel opvarenden sterven in de vlammenzee aan boord van de Cap Arcona, de rest verdrinkt of wordt in het water doodgeschoten door geallieerde vliegtuigen die hen aanzien voor Duitsers. De meeste SS-bewakers weten de reddingsboten te bereiken en schieten vanuit de sloepen op de gevangenen die in het water vechten voor hun leven.
Alles bij elkaar komen er 5000 slachtoffers om bij het zinken van de Cap Arcona en nog eens 2000 aan boord van de Thielbek (de Deutschland zinkt zonder slachtoffers). Het is daarmee een van de grootste en meest tragische scheepsrampen aller tijden. Johannes is een van de slachtoffers die aan boord of in het water is omgekomen. Hij is 34 jaar geworden. Bron: Brabantse Gesneuvelden
Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Johannes-Cornelis-Glaser/02/49699
Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/49699A