Selecteer een pagina



Geboorteplaats: Amsterdam
Geboortedatum: 30-03-1915
Overlijdensplaats: Kdo Langenbielau
Overlijdensdatum: 05-02-1945

Laatste (vrijwillige) woonadres: Nicolaas Beetsstraat 5

Slachtoffer staat op lijst:
Joods
Voor deze persoon is een Stolperstein geplaatst
Monument voor de Gevallenen
Omgekomen buiten Eindhoven

Abraham Mossel wordt op 30 maart 1915 in Amsterdam geboren. Hij is de oudste zoon van Jacob Mossel en de Russische Pessa Biloen. Na Abraham worden er nog twee zonen en een dochter geboren.

Over de jeugd van Abraham is weinig anders bekend dan dat hij deze in Amsterdam doorbrengt en dat zijn vader werkmeester arbeidsvoorziening is.

In de jaren dertig krijgt Abraham tbc. Om hiervan te herstellen wordt hij opgenomen in het sanatorium te Laren. De vriendelijke, lange. slanke jongeman trekt de aandacht van leerling-verpleegster Betsy Conen. Het klikt en aan het begin van de oorlog treedt het stel in het huwelijk. De joodse huwelijksvoltrekking -eerder uit traditie dan uit geloofsovertuiging vindt plaats in Amsterdam.

In 1939 heeft Abraham een baan gekregen als technisch tekenaar bij Philips. Hij verruilt zijn woonplaats Dordrecht voor Eindhoven. In zijn vrije tijd tekent Abraham portretten. Hij houdt van muziek en luistert graag naar het werk van de componist Satie. De mensen die Abraham gekend hebben, herinneren zich hem als een geestige en joviale man. Hij sprak mensen al snel aan met ‘maatje’, een uitdrukking die hij waarschijnlijk had meegenomen uit de tijd dat hij in de havens van Rotterdam werkte.

In de oorlog moeten Abraham en Betsy van de autoriteiten de Nicolaas Beetsstraat verlaten en in gaan wonen bij de familie Paschnaar in de Wattstraat 39. Verder blijft het leven ogenschijnlijk gewoon doorgaan. Omdat Abraham Mossel deel uit maakt van de SOBU-groep van Philips. 1s hij lange tijd vrijgesteld van deportatie.

Daaraan komt in augustus 1943 een einde als, na een inval van de Duitsers, de hele SOBU-groep wordt overgebracht naar Vught. Abraham krijgt uitstel omdat zijn vrouw hoogzwanger is van hun eerste kind. Op 18 september 1943 wordt een dochter geboren. Abraham en Betsy noemen haar Alice. Veertien dagen later meldt Abraham zich keurig bij Kamp Vught.

Op 3 juni 1944, wordt Abraham samen met de andere Philips medewerkers gedeporteerd. Abraham Mossel overlijdt op 5 februari 1945 in Kommando Langenbielau. Hij sterft door uitputting en ziekte.

Zijn vrouw en dochter hebben de oorlog overleefd, evenals zijn zus.

De naam van Abraham Mossel komt voor op een monument van Nederlandse slachtoffers van het kamp Reichenbach (de ‘Sportschule’, een buitencommando van Gross Rosen) in het Eulengebirge in Silezië.


Stolpersteine App: https://map.stolpersteine.app/nl/eindhoven/locaties/nicolaas-beetsstraat-5
Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Abraham-Mossel/02/106719
Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/106719A

Andere omgekomen slachtoffers in Eindhoven bij de zelfde gebeurtenis
Godard van Gelderen - (07-07-1908)
Lea van Gelderen-Bril - (20-04-1910)