Geboorteplaats: Langendernbach (D)
Geboortedatum: 04-04-1900
Overlijdensplaats: Midden Europa
Overlijdensdatum: 31-03-1944
Laatste (vrijwillige) woonadres: Sint Rochusstraat 33
Slachtoffer staat op lijst:
Joods
Voor deze persoon is een Stolperstein geplaatst
Omgekomen buiten Eindhoven
Eugen Benjamin is op 4 april 1900 in Langendernbach, Duitsland geboren. Zijn vader, Nathan Benjamin, is veehandelaar van beroep en voorganger van de plaatselijke synagoge. De familie is welvarend en bezit een aantal percelen in Langendernbach.
Eugen Benjamin wordt nel als zijn vader veehandelaar. Hij trouwt met Sofie Heijmann, geboren op 28 juli 1897 in Horrem, Duitsland. Het echtpaar krijgt een kind: Ilse.
Zij wordt geboren in Moerath op 27 juni 1927. Ilse is een van maar twee joodse kinderen op de basisschool in Langendernbach. Zij is een zeer goede leerling. Omdat ze joods is wordt ze door een van haar leraren gediscrimineerd en heel slecht behandeld.
Nog voor de ‘Kristallnacht’ in 1938 probeert het echtpaar Benjamin naar Nederland te vluchten. Om aan geld te komen, willen ze een stuk akkerland verkopen. De burgemeester van het dorp probeert de verkoop te voorkomen omdat joodse grondstukken goedkoop aan nazifunctionarissen verkocht zouden worden. Uiteindelijk wordt het land officieel voor een heel lage prijs verkocht, maar de kopers geven de Benjamins stiekem de rest van de verkoopprijs.
Eugen en Sofie Benjamin zijn begin 1938 vanuit Langendernbach naar Nederland gevlucht. Hun dochter llse hebben ze al samen met haar neefje Walter naar Brussel gestuurd, naar haar tante Billa. Wanneer de Duitsers België bezetten, duiken Ilse en Werner in België bij nonnen onder. Ilse gaat echter liever naar haar ouders in Eindhoven. In ‘s-Hertogenbosch bezoekt ze het Joods Lyceum. Haar neef Walter en 27 andere joodse kinderen worden naar Amerika gebracht en hebben de oorlog overleefd.
In Eindhoven woont het gezin Benjamin. samen met andere joodse vluchtelingen uit Duitsland, in een vluchtelingenpension in de St. Rochusstraat. Horst Eichenwald woont een tijdje bij het gezin. In juli 1939 wordt Eugen Benjamin de Duitse nationaliteit ontnomen. Op 29 augustus 1942 is het gezin naar Westerbork gebracht. Bij hun deportatie wordt een lijst van de inboedel van hun woning gemaakt.
Op 31 augustus 1942 is het gezin vanuit Westerbork gedeporteerd. Sofie Benjamin-Heijmann en haar dochter Ilse worden bij aankomst in Auschwitz op 3 september 1942 vermoord.
Eugen Benjamin is op 31 maart 1944 in Midden-Europa vermoord.
Stolpersteine App: https://map.stolpersteine.app/nl/eindhoven/locaties/sint-rochusstraat-33
Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Eugen-Benjamin/02/9486
Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/9486A
Andere omgekomen slachtoffers in Eindhoven bij de zelfde gebeurtenis
Sofie Benjamin-Heijmann - (28-07-1897)
Horst Eichenwald - (13-07-1932)
Ilse Benjamin - (27-06-1927)