Selecteer een pagina



Geboorteplaats: Strijp
Geboortedatum: 23-03-1915
Overlijdensplaats: Middelburg
Overlijdensdatum: 17-05-1940

Laatste (vrijwillige) woonadres: Frankrijkstraat 106

Slachtoffer staat op lijst:
Omgekomen buiten Eindhoven

Omgekomen bij het bombardement op Middelburg.
Het bombardement op Middelburg van 17-05-1940 was geen luchtmacht bombardement maar van eerste Duitse zijde artillerie en later vanuit de Franse Marine. In totaal vielen er die dag 19 doden en vele gewonden.
Franciscus Karel Heijnen was één van hen.
Hij werd dodelijk getroffen door een granaatscherf toen hij zich had aangeboden om de brandweerlieden te helpen. Hij werd gevonden tegenover het pand Weitman in de Lange Delft. Hij overleed ca. 17.30 uur.

Het vliegveld en de havens waren strategische doelen voor de Duitse Luchtmacht. Ze werden dan ook vanaf dag één van de inval onder vuur genomen. Vanaf 15 mei tot 17 mei 1940 werd er een hevige strijd gevoerd aan de oostzijde van Walcheren. Er kwamen vanaf dat moment ook steeds meer granaten terecht in en om Middelburg. Hierbij viel een aantal burgerslachtoffers. In de morgen van de 15e mei werden er op Middelburg bommen afgeworpen.

Een Duits toestel wierp bommen af op de Kousteense dijk, de Eigenhaardstraat, Loskade, het kanaal door Walcheren. De bom die op twee woningen in de Eigenhaardstraat viel maakte 7 slachtoffers. Op de ochtend van de 17e mei was de slag die rond de Sloedam werd gevoerd over het hoogtepunt heen. De Fransen hielden de Duitsers alleen nog tegen om er voor te zorgen dat het Franse expeditie leger samen met de resten van het Nederlandse leger vanuit Vlissingen de Schelde konden oversteken. Op de 17e vielen de granaten wederom op Middelburg.

Doordat er teveel brandhaarden en te weinig materieel was vielen delen van de stad ten prooi aan de vuurzee. Vandaag de dag woedt nog steeds de discussie of de branden zijn veroorzaakt door Duitse bombardementen of door granaten die vanuit Franse stellingen werden afgeschoten. Omstreeks 23.30 van deze dag bezweek de torenspits van de Lange Jan. Middelburg was toen al in Duitse handen. Over de vernieling van deze stad doen veel verhalen de ronde.

Het is ondertussen duidelijk dat er niet een grootschalig bombardement geweest is zoals dat in Rotterdam het geval was. Het lijkt er eerder op dat de vrijwel verlaten stad (de meeste inwoners waren de 14e geëvacueerd) beschoten is door Franse artillerie die bezig was met het dekken van de aftocht van de Franse troepen. De Duitsers bestookten de Fransen met in Lewedorp opgesteld geschut. De branden die hierdoor ontstonden hebben vervolgens de grote schade veroorzaakt. Sommige onderzoekers wijten de vernieling van Middelburg aan de beschietingen door het bij Lewedorp opgesteld geschut van de Duitse aanvallers en afgeworpen bommen.

Andere onderzoekers denken dat de vernieling van de stad te maken had met het terugtrekken van de Franse militairen richting Vlissingen. De vernieling was enorm, het abdij complex en het stadhuis gingen verloren. Ook de R.K. kerk werd vernield. Veel historische gebouwen, huizen en winkels gingen verloren (bijna 600 gebouwen). Op de 17e verloren 13 mensen het leven en raakten er meer dan 30 gewond.
(Bron: https://www.oorlogsslachtofferszeeland.nl)


Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogsbronnen.nl/tijdlijn/Franciscus-Karel-Heijnen/37/30165858