Selecteer een pagina


Roepnaam: Gert

Geboorteplaats: Sint Philipsland
Geboortedatum: 11-12-1919
Overlijdensplaats: Eindhoven
Overlijdensdatum: 18-09-1944

Laatste (vrijwillige) woonadres: Stephensonstraat 5

Slachtoffer staat op lijst:
In dienst bij de Politie
Verzet
Omgekomen in Eindhoven

Gerrit wordt geboren op 11 december 1919 in het Zeeuwse Sint Philipsland. Hij woont in Eindhoven waar hij werkt als wachtmeester van de staatspolitie. In 1944 sluit hij zich aan bij de in maart van dat jaar opgerichte Partizanen Actie Nederland (PAN), een samenwerking van twee zelfstandige knokploegen in Eindhoven en omgeving. De PAN is gericht op sabotage en gewapend verzet en werkt vanaf juli samen met de landelijke sabotagecommandant. De PAN heeft in augustus 600 man ter beschikking, maar nog te weinig wapens. Als de geallieerden naderen, komt voor de PAN op 3 september de opdracht tot grootschalige spoorwegsabotage. Na 5 september (‘Dolle Dinsdag’) wordt de PAN nog agressiever door Duitsers gevangen te nemen, materieel buit te maken, kabels over de straten te spannen en vanaf 17 september openlijk aan de strijd rond de bevrijding van Eindhoven deel te nemen. Gerrit wordt op 17 september dood aangetroffen op een perceel bij de Kaakstraat in Woensel. Vermoedelijk is hij vanwege zijn PAN-uniform, dat hij toen droeg, ter plekke doodgeschoten. Gerrit is 24 jaar geworden.
(Bron: Brabantse Gesneuvelden)

De overlijdensdatum zoals deze genoemd is bij de Brabants Gesneuvelden komt niet overeen met de overlijdensakte, wij hanteren de datum van de overlijdensakte.

Op de grafsteen op het Nationaal Ereveld Loenen staat de overlijdensdatum op 19-09-1944, deze datum zien wij nergens terug.

Op het monument “Herinner U de Namen” staan de voorletters G.J., de voorletter J hebben we nergens kunnen controleren. Op zowel de geboorteakte als de overlijdensakte staan slechts de voorletter G (Gerrit).

In Eindhoven / Acht is ter ere van hem een straat naar hem genoemd: Gerrit den Braberlaan

Meer informatie


Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Gerrit-den-Braber/02/19221
Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/19221A