Geboorteplaats: Assen
Geboortedatum: 22-02-1923
Overlijdensplaats: Neuengamme
Overlijdensdatum: 26-02-1945
Laatste (vrijwillige) woonadres: Aalsterweg 125
Slachtoffer staat op lijst:
Joods
Verzet
Voor deze persoon is een Stolperstein geplaatst
Omgekomen buiten Eindhoven
Gerard Gans is op 4 oktober 1919 en zijn broer Eppo op 22 februari 1923 in Assen geboren. Het gezin Gans komt in 1925 vanuit Onstwedde in Groningen naar Eindhoven. De vader is joods, de moeder niet, dus de 11 kinderen van het echtpaar worden als halfJoods beschouwd. Halfjoodse Nederlanders worden in het algemeen niet gedeporteerd. De vader is tot het christendom bekeerd en het streng gelovige gezin gaat naar de Baptisten kerk in de Iepenlaan. Gerard en Eppo zijn actief in het jeugdwerk van de gemeente. De vader moet een jodenster dragen en overleeft de oorlog omdat hij bij geloofsgenoten in Friesland kan onderduiken .
De vader heeft een haringinleggerij aan de Aalsterweg, waar de moeder ook meehelpt. Gerard Gans is bloemenhandelaar van beroep, zijn broer Eppo werkt op het Nat Lab van Philips. De twee broers worden zeer actief in het verzet waar ze joden helpen onder te duiken en op verschillende manieren sabotage plegen tegen de Duitsers en NSBers. De broers worden allebei verraden, eerst Gerard, waarschijnlijk door een kennis. Eppo wordt later in een ijssalon op het Stratumseind, waar zijn verzetsgroep regelmatig samenkomt, gearresteerd.
Gerhard Gans wordt eerst naar Kamp Amersfoort gebracht. Op 31 maart 1943 wordt hij overgeplaatst naar Kamp Vught en een paar dagen later, op 2 april, naar Westerbork. Gerard Gans wordt op 6 april 1943 vanuit Westerbork naar Sobibor gedeporteerd. Tijdens de reis gooit hij een kaart aan zijn ouders uit de trein waaruit blijkt dat hij precies weet wat hem te wachten staat. Hij wordt bij aankomst in Sobibor op 9 april 1943 vermoord.
Eppo Gans komt op 18 augustus 1943 aan in Kamp Vught. Vandaar uit stuurt hij brieven aan zijn ouders. Het is onbekend of en wanneer hij naar Westerbork is gestuurd. Mogelijk is hij op 3 juni 1944 vanuit Vught samen met de Philips-Kommando medewerkers op transport gesteld naar Auschwitz.
Uiteindelijk komt hij terecht in Neuengamme. Dit kamp, in het noorden van Duitsland. bezit geen gaskamers of vergelijkbare methoden om mensen massaal van het leven te beroven. Desondanks sterven er velen door de onmenselijke toestanden en de medische experimenten. Zo ook Eppo Gans. Hij sterft op 26 februari 1945, vier dagen na zijn tweeëntwintigste verjaardag. vermoedelijk aan tuberculose.
In de verzetsheldenbuurt in Acht is naar hen de Gebroeders Ganslaan vernoemd.
Geen overlijdensakte gevonden.
Stolpersteine App: https://map.stolpersteine.app/nl/eindhoven/locaties/aalsterweg-125
Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Eppo-Gans/02/46659
Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/46659A
Andere omgekomen slachtoffers in Eindhoven bij de zelfde gebeurtenis
Gerard Gans - (04-10-1919)