Selecteer een pagina


Roepnaam: Frans

Geboorteplaats: Stratum
Geboortedatum: 05-11-1912
Overlijdensplaats: Vught
Overlijdensdatum: 09-08-1944

Laatste (vrijwillige) woonadres: Varenstraat 56

Slachtoffer staat op lijst:
Verzet
Werkzaam als spoorwegpersoneel
Omgekomen buiten Eindhoven

Zijn naam staat ook vermeld op het Monument voor gevallen Spoorwegpersoneel in de Stationstunnel te Eindhoven.
De bronzen plaquette in de “oude” reizigerstunnel van het station in Eindhoven is aangebracht ter nagedachtenis aan 15 Eindhovense personeelsleden van de NS, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Frans wordt geboren op 5 november 1912 in Stratum en woont in het naburige Eindhoven, waar hij werkt als chauffeur. Tijdens de Duitse bezettingsjaren is hij leider van de afdeling Eindhoven-Geldrop van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Deze actieve groep van ongeveer 35 leden pleegt onder andere overvallen op de distributiekantoren in Geldrop en Mierlo om aan distributiebescheiden voor onderduikers en neergestorte geallieerde piloten te komen. In het voorjaar van 1944 wordt de groep waarschijnlijk door een Nederlandse SS’er geïnfiltreerd en verraden. Op 14 mei van dat jaar vindt een golf van arrestaties plaats in de omgeving van Eindhoven, waarbij zestien leden van de groep worden gearresteerd. Ook Frans wordt dan opgepakt en vastgezet voor verhoor in de SD-Polizeigefängnis in Haaren. De groep wordt er ter dood veroordeeld en niet lang daarna naar kamp Vught gebracht. Daar wordt Frans op 9 augustus 1944 gefusilleerd. Hij is 31 jaar geworden.
(Bron: Brabantse Gesneuvelden)

Franciscus Jacobus Schoenmakers was hulparbeider in ploeg 72 te Eindhoven. Hij was leider van de LO groep Eindhoven-Geldrop en pleegde overvallen op distributiekantoren. Hij werd als illegaal werker gearresteerd en gefusilleerd in het Kamp Vught.


Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Franciscus-Jacobus-Schoenmakers/02/136989
Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/136989A