Selecteer een paginaGeboorteplaats: Nuland
Geboortedatum: 27-12-1876
Overlijdensplaats: Mierlo
Overlijdensdatum: 21-09-1944

Laatste (vrijwillige) woonadres: Havenstraat 26

Slachtoffer staat op lijst:
Omgekomen buiten Eindhoven

Bij een hergroepering van de geallieerden tijdens de bevrijdingsactie van Mierlo op 21 september 1944 werd er fel gevuurd op Duitse stellingen aan de overzijde van het Eindhovens kanaal in het gehucht Den Brand. Vanaf Het Oudven werd er hevig met mitrailleurvuur geschoten.

Buren hadden met elkaar een schuilkelder gemaakt om beschutting te hebben bij eventueel gevaar. Waarschijnlijk werd er ook artillerievuur gebruikt en is er een afgezwaaide mortiergranaat op hun schuilkelder terechtgekomen.

Bij de granaatinslag kwamen het gezin Sloots-van Oosterhout met vijf kinderen, twee buurjongens (Alphons en Christiaan van de Reek), Antoon Verheijen, Gerardus Meulendijk en een Rotterdams meisje, Riky Kramer uit Rotterdam, noodlottig om het leven. Een dertiende slachtoffer was Daniël van der Putten. Deze werd een honderd meter daarvandaan in een andere schuilkelder, aan de Kaldersedijk, door ‘geweervuur’ levensgevaarlijk verwond waaraan hij enkele dagen later in Eindhoven overleed. Gerardus Meulendijk was de stiefvader van de vader van Antoon Verheijen, hij was de (stief) opa van Antoon Verheijen.

Alle slachtoffers werden in een verzamelgraf op het parochiekerkhof van Mierlo begraven.


Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogsbronnen.nl/tijdlijn/Gerardus-Meulendijk/84/6712