Selecteer een pagina


Roepnaam: Gerard

Geboorteplaats: Heeze
Geboortedatum: 12-09-1908
Overlijdensplaats: Eindhoven
Overlijdensdatum: 03-05-1943

Laatste (vrijwillige) woonadres: Valkenswaard, Maastrichterweg 41

Slachtoffer staat op lijst:
Verzet
3 mei 1943 - April/Mei staking/Philipsstaking
Omgekomen in Eindhoven

Gerard wordt geboren op 12 september 1908 in Heeze als jongste van de acht kinderen van Jacobus Wert en Johanna van de Ven. Begin jaren dertig ontmoet hij zijn toekomstige vrouw Anna Verhoeven uit Valkenswaard, terwijl ze allebei op bedevaart zijn naar de O.L. Vrouwe ter Eik in Meerveldhoven. Ze trouwen in de zomer van 1933 en verhuizen in het najaar van Heeze naar Valkenswaard. Daar wordt hun eerste zoon geboren.

Gerard werkt in Eindhoven als sigarenmaker bij firma Mignot & De Block. Om dichterbij zijn werk te zijn, verhuist Gerard met zijn gezin in 1937 naar Eindhoven, waar zijn dochter wordt geboren. Tijdens de Duitse bezettingsjaren keren ze weer terug naar Valkenswaard.

Op 29 april 1943 verordenen de Duitse autoriteiten dat alle Nederlandse oud-militairen zich alsnog voor krijgsgevangenschap moeten melden, vanwege de betrokkenheid van oud-officieren in het verzet. In reactie hierop breken spontaan de landelijke april-meistakingen uit, maar deze worden door hun gebrek aan centrale coördinatie snel en hardhandig door de Duitsers beëindigd.

In de ochtend van 3 mei 1943 gaat Gerard per fiets naar zijn werk. Anna waarschuwt hem om vanwege de stakingen zo snel mogelijk weer haar huis te komen, omdat de Duitsers zeer hard en willekeurig optreden tegen stakers en iedereen die van protest wordt verdacht.

Ook Gerard ontkomt niet aan de vergeldingsdrang van de Duitsers. Voor de ingang van de sigarenfabriek wordt hij opgepakt en in een overvalwagen geduwd, waarmee hij naar het Standsgericht op het hoofdkantoor van Philips wordt gebracht. Van de arrestanten worden er zeven uitgekozen om als voorbeeld voor de rest te dienen. Zij worden naar het fabrieksterrein van Philips gebracht en daar publiekelijk gefusilleerd. Gerard is een van de veroordeelden. Hij is 34 jaar en laat zijn weduwe met twee jonge kinderen achter. Anna verneemt pas een dag later van haar schoonbroer over de dood van haar man; het wordt haar zelf nooit officieel medegedeeld.

Gerards lichaam is vermoedelijk met dat van de andere veroordeelden in kamp Vught gecremeerd; de eredienst in Valkenswaard vindt met lege kist plaats. Postuum is hem in 1982 het verzetsherdenkingskruis toegekend, door zijn weduwe in ontvangst genome. Bron: Brabantse Gesneuvelden

De executies vonden Maandag middag plaats op een van de fabrieksbinnenplaatsen, juist toen de arbeiders hun werkplaatsen verlieten. Van degenen, die voor het vuurpeloton verschenen, waren W . van Beek, J. G. Eilers,
J. C. W . Gielen en P . J. Verhoeven werkzaam bij Philips. P . van Kempen was in dienst bij Bata te Best, G. van Werts bij de N .V . Mignot & de Block te Eindhoven. Verder werd nog de arbeider S. van Santvliet uit Wijk gefusilleerd.
Deze terechtstellingen en het bericht dat enkele directeuren van de N .V . Philips gearresteerd waren — Ir F . Philips, Prof. Holst en de heren Dijksterhuis en De Vries werden naar Haaren gebracht) — veroorzaakten bij de bevolking een mineurstemming.


Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Gerardus-Werts/02/169888
Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/169888A