Selecteer een pagina


Roepnaam: Gerrit

Geboorteplaats: Kranenburg (D)
Geboortedatum: 21-04-1910
Overlijdensplaats: Rotterdam
Overlijdensdatum: 28-05-1940

Laatste (vrijwillige) woonadres: Kruisstraat 26

Slachtoffer staat op lijst:
Militair
Monument voor de Gevallenen
Omgekomen buiten Eindhoven

Gerhardus wordt geboren op 21 april 1910 in het Duitse Kranenburg. Hij woont in Eindhoven, waar hij als fabrieksarbeider werkt bij Philips, op de afdeling ontvangtoestellen. In 1937 trouwt hij met Mien Toonen Dekkers, met wie hij een dochter heeft, Wilhelmina.

Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland toeneemt, wordt Gerhardus als dienstplichtig soldaat onder de wapenen geroepen en ingedeeld bij de infanterie aan de Lek, waar het de bezetting vormt van het oostfront van de Vesting Holland.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische punten verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle overgave te dwingen. Als gevolg van deze snelle ontwikkelingen wordt Gerhardus met zijn compagnie de volgende dag, 11 mei, bevolen met spoed naar Rotterdam te marcheren. In de loop van 12 mei stromen de troepen van het bataljon de stad binnen en worden verdeeld over de stellingen in de stad.

Na het vallen van de avond rukt Gerhardus met zijn compagnie op naar Boerengat en Buitengat om stelling te nemen langs de Admiraliteitskade. De compagnie bereikt de stelling, maar wordt dan onder vuur genomen door troepen die zich op de spoorbrug over het Boerengat bevinden. In de ochtend blijkt dat het Nederlandse mariniers zijn geweest die per ongeluk op hun eigen infanteristen hebben geschoten. Er vallen zeven gewonden in het vuurgevecht, waarvan een Gerhardus is, die een schotwond aan zijn hoofd oploopt. Hij wordt voor behandeling opgenomen in het Eudokia Ziekenhuis in Rotterdam, maar de geboden hulp mag uiteindelijk niet meer baten.

Na ruim twee weken bezwijkt hij op 28 mei 1940 alsnog aan zijn verwondingen. Gerhardus is 30 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.
(Bron: Brabantse Gesneuvelden)

Zijn naam staat foutief vermeld in de overlijdensaktes Prusting moet zijn Preusting


Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Gerhardus-Johannes-Martinus-Preusting/02/123238
Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/123238A