Selecteer een pagina


Roepnaam: Hans

Geboorteplaats: Eindhoven
Geboortedatum: 27-09-1923
Overlijdensplaats: Europa
Overlijdensdatum: 29-02-1944

Laatste (vrijwillige) woonadres: Helmerslaan 15

Slachtoffer staat op lijst:
Joods
Voor deze persoon is een Stolperstein geplaatst
Omgekomen buiten Eindhoven

Hartog André Groenewoudt, roepnaam Hans, is op 27 september 1923 in Eindhoven geboren. Hij woont met zijn ouders en zijn twee jongere broers Jacques en Freddy in de Helmerslaan 15. Zijn vader overlijdt in 1941. Hans zit op het Lorentz Lyceum en staat bekend als een uitzonderlijk goede leerling. Ook is hij een getalenteerd pianist. De jongere broer van Hans, Freddy. herinnert zich nog de quatre-mains die Hans met zijn moeder speelt. Het gezin houdt regelmatig muziekavonden en de jongens groeien op met klassieke muziek.

Hans werkt een tijd als scheikundige bij Philips. ln oktober 1942 duikt hij onder. Hij probeert naar Frankrijk te vluchten, maar wordt tijdens zijn vlucht opgepakt. Wanneer dat precies gebeurt is niet bekend. Als overlijdensdatum staat geregistreerd: 29 februari 1944. maar het is niet duidelijk waar hij vermoord werd.

Zijn moeder en zijn twee broers hebben de oorlog overleefd. De heer Michael van Lieshout uit Eindhoven heeft gezorgd voor veilige onderduikadressen. Freddy wordt elke paar weken naar een andere familie in Eindhoven gebracht. Jacques en zijn moeder hebben allebei vervalste identiteitsbewijzen en kunnen zich onder schuilnamen vrij bewegen.


Stolpersteine App: https://map.stolpersteine.app/nl/eindhoven/locaties/helmerslaan-15
Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Hartog-Andr%C3%A9-Groenewoudt/02/54062