Geboortedatum: 13-07-1932
Overlijdensplaats: Sobibor
Overlijdensdatum: 11-06-1943

Laatste (vrijwillige) woonadres in Eindhoven: Sint Rochusstraat 33

Slachtoffer staat op lijst: Joods

Horst Eichenwald is op 13 juli 1932 geboren in Erwitte, nabij Lippstadt. Het is het eerste kindje van Walter en Lenie Eichenwald.

Wanneer de dreiging van het nazi-regime voelbaar wordt, besluiten Walter en Lenie hun oudste zoon Horst naar Nederland te zenden. Voor joodse volwassenen is de Nederlandse grens al gesloten, maar voor kinderen wordt, ook onder druk van de publieke opinie en omdat kinderen toch niet op de arbeidsmarkt terecht zullen komen, een uitzondering gemaakt.

Horst komt op 28 juli 1939 in Bergen aan Zee terecht, in het Zeehuis. Op die plek wordt een grote groep joodse kinderen opgevangen. In diezelfde zomer nog. wordt hij bij het gezin Kiek in Eindhoven geplaatst. Horst heeft het moeilijk bij zijn pleegouders. Het zevenjarige jongetje heeft last van woedeaanvallen en wordt erg lastig gevonden. Na verloop van tijd gaat het beter.

Horst vraagt zijn pleegmoeder of hij haar ‘Muttie’ mag noemen. Wanneer hem wordt gevraagd waarom hij zo lastig was in het begin zegt hij: “Mich hat auch keiner geliebt.”

Wanneer de heer Kiek ernstig ziek blijkt, wordt Horst ondergebracht bij de familie Benjamin in de Sint Rochusstraat 33. Hij blijft daar iets meer dan een jaar: van 3 mei 1940 tot 4 juli 1941.

Dan wordt Horst weer overgeplaatst. Deze keer is de bestemming Tilburg. Hij wordt liefdevol opgenomen door Salomon en Katrien Mozes. Met de twee dochters Roosje en Martha vormen ze een heus gezin. Horst, die nu Hans heet, gaat naar school en speelt met buurtkinderen. Het gaat goed met hem. Tot de hele familie zich begin april moet melden bij kamp Vught.

Op 8 juni 1943 wordt Horst vanuit Westerbork op transport gezet naar Sobibor. Daar wordt hij onmiddellijk na aankomst, op 11 juni 1943, vergast. Horst Eichenwald is op dat moment tien jaar oud.

Het laatste woonadres was Waterhoefstraat 33 te Tilburg

Ook in Tilburg is een Stolperstein voor hem geplaatst aan de Waterhoefstraat 63 voorheen Waterhoefstraat 33Stolpersteine App: https://map.stolpersteine.app/nl/eindhoven/locaties/sint-rochusstraat-33
Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Horst-Eichenwald/02/38505

Andere omgekomen slachtoffers in Eindhoven op het zelfde adres
Eugen Benjamin - (04-04-1900)
Sofie Benjamin-Heijmann - (28-07-1897)
Ilse Benjamin - (27-06-1927)

error: De content is beveiligd !!