Geboorteplaats: Baardwijk
Geboortedatum: 04-09-1902
Overlijdensplaats: Vught
Overlijdensdatum: 19-08-1944
Laatste (vrijwillige) woonadres: Stuiverstraat 55
Slachtoffer staat op lijst:
Verzet
Sint-Joris Parochie
Omgekomen buiten Eindhoven
Jac. wordt geboren op 4 september 1902 in Baardwijk als zoon van Cornelis Kruijssen en Agnes Jochijms. Zijn vader is molenaar en verhuist vijftien dagen na de geboorte van Jac. naar Erp waar hij de molen De Nijverheid overneemt.
Jac. woont met zijn vrouw Lies Verhagen in Eindhoven, waar hij een rijwielhandel heeft. Hij raakt tijdens de Duitse bezettingsjaren betrokken in het verzet als lid van Knokploeg-Margriet die in en rond ’s-Hertogenbosch distributiekantoren overvalt en collaborateurs liquideert. Jac. houdt zich voor de groep vooral bezig met de opvang van neergestorte geallieerde piloten. Voor hen is door het verzet in de Gerwense bossen bij Lieshout, op de onderduikplaats van ploeggenoot Piet Swinkels uit Lieshout, een provisorisch kamp opgericht, met een depot voor de opslag van sabotagemiddelen. Vanwege dit kamp is Jac. ook nauw betrokken bij het verzet in Lieshout.
Op 14 augustus 1944 krijgt Jac. met ploeggenoten Chris Smits en Piet Swinkels de opdracht materiaal uit het depot in het kamp te verspreiden. Bij het verlaten van het bos wordt echter hun auto bij de brug over het Wilhelminakanaal in Lieshout door Duitse soldaten aangehouden en doorzocht. In de wagen worden twee revolvers, documenten over onderduikers, bonkaarten en persoonsbewijzen gevonden. Ook wordt gereedschap gevonden voor sabotage aan de spoorwegen, waar de knokploeg zich dan veelvuldig mee bezighoudt. Het is genoeg om het drietal te arresteren en onmiddellijk naar kamp Vught af te voeren. Daar worden ze op 19 augustus gefusilleerd, nadat ze weigeren iets over het verzet in Lieshout los te laten. Ook hun andere ploeggenoot Willy Andriessen wordt die dag in Vught gefusilleerd, als represaille voor de moordaanslag op de Osse NSB-burgemeester Hermanus Apeldoorn. Jac. is 41 jaar geworden.
(Bron: Brabantse Gesneuvelden)
Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Jacobus-Arnoldus-Kruijssen/02/85982
Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/85982A