Selecteer een paginaGeboorteplaats: Vaals
Geboortedatum: 09-02-1907
Overlijdensplaats: Meeswijk (B)
Overlijdensdatum: 10-05-1940

Laatste (vrijwillige) woonadres: Broekseweg 162

Slachtoffer staat op lijst:
Militair
Omgekomen buiten Eindhoven

Pieter wordt geboren op 9 februari 1907 in Vaals en woont in Eindhoven. Als dienstplichtig soldaat komt hij op bij de Koninklijke Landmacht.

Als in het najaar van 1939 ook voor Nederland de oorlogsdreiging toeneemt, wordt Pieter als dienstplichtig soldaat onder de wapenen geroepen en ingedeeld bij de infanterie aan de Maaslinie. Hij wordt gelegerd in Berg aan de Maas in Limburg, dichtbij de Belgische grens, waar hij de brug over het Julianakanaal bewaakt.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Die eerste dag wordt de brug door een Duitse overvalscommando aangevallen. De brugwacht wordt overrompeld en gevangengenomen, maar Pieter biedt met de troepen aan de westzijde van het kanaal verzet. Het vuurgevecht wordt gestaakt nadat de Duitsers versterking inschakelen, waarop de Nederlandse verdedigers zich terugtrekken richting Belgisch grondgebied. Tijdens de oversteek van de Maas komen vijf soldaten middenin het vuurgevecht tussen de Belgen aan de ene kant en de Duitsers aan de andere kant terecht. Pieter is een van de vijf die dan ter plekke sneuvelen. Ook Bram Bogers uit Gestel komt bij dit vuurgevecht om het leven. Het is onduidelijk of hij en zijn kameraden uiteindelijk door Duits of per ongeluk door Belgisch vuur zijn getroffen.

Pieter is 33 jaar geworden en wordt met zijn vier kameraden aanvankelijk in het Belgische Meeswijk begraven. Later wordt bijgezet op de rooms-katholieke begraafplaats in zijn geboorteplaats Vaals.
(Bron: Brabantse Gesneuvelden)

Er is geen overlijdensakte gevonden, de moeder van Pieter Jozef Scheffers woonde aan de Boschdijk 284 in Eindhoven, zij leefde gescheiden van de vader die in Vaals woonde.

Woonde tot voor 1938 aan de Broekseweg 162.

Pieter was gescheiden van zijn vrouw Getrud Kals met wie hij een kind had.


Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Pieter-Jozef-Scheffers/02/135776
Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/135776A

Andere omgekomen slachtoffers in Eindhoven bij de zelfde gebeurtenis
Abraham Cornelis Maria Bogers - (24-03-1907)