Selecteer een paginaGeboorteplaats: Horstmar (D)
Geboortedatum: 30-12-1900
Overlijdensplaats: Sobibor
Overlijdensdatum: 02-07-1943

Laatste (vrijwillige) woonadres: Kettingstraat 22

Slachtoffer staat op lijst:
Joods
Voor deze persoon is een Stolperstein geplaatst
Omgekomen buiten Eindhoven

Walter Eichenwald is op 30 december 1900 in Horstmar, Duitsland geboren. Hij trouwt in 1928 met Theresia Heumann. Het stel woont in Benrath maar verhuist al snel naar Düsseldorf. Daar wordt in 1930 hun zoon geboren: Gerd.

Walter Eichenwald is koopman, een beroep dat hij in de kleding-en textielzaak van zijn vader geleerd heeft. Tegen het eind van de jaren dertig vlucht Walter naar Nederland.

Via Weert komt hij in 1938 in Eindhoven terecht. Een paar jaar later, in 1942, vluchten zijn vrouw Theresia en zijn zoon Gerd ook naar Eindhoven.

Tijdens de oorlog moet het gezin gaan inwonen bij de familie Stokvis in de Albert van Nassaustraat. Ze besluiten onder te duiken. Het vinden van een onderduikadres is gemakkelijker als je niet bij elkaar blijft. Walter vindt een plek bij een Nederlander die met een Duitse getrouwd is. Zijn vrouw Theresia en hun zoon Gerd duiken bij een boer onder. Ze blijven dertien maanden lang in een schuur in het bos van de boerderij en overleven op die manier de oorlog.

Walter heeft minder geluk; hij wordt opgepakt als hij zich in een bloemenveld verstopt.

Volgens het politiearchief van Zwolle wordt Walter Eichenwald, op doorgaand transport van Eindhoven naar Westerbork, op 25 juni 1943 om 11.50 uur ingesloten in het politiebureau te Zwolle. Hij wordt de volgende dag om 09.00 uur verder naar Westerbork getransporteerd. Op 29 juni 1943 volgt de deportatie naar Sobibor. Daar is Walter Eichenwald direct na aankomst op 2 juli 1943 vermoord.

Zijn vrouw en zoon hebben de oorlog overleefd en zijn in 1949 naar de Verenigde Staten geëmigreerd.


Stolpersteine App: https://map.stolpersteine.app/nl/eindhoven/locaties/kettingstraat-22
Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Walter-Eichenwald/02/38512