Selecteer een pagina


Roepnaam: Zuster Neophita

Geboorteplaats: Sint Oedenrode
Geboortedatum: 20-07-1912
Overlijdensplaats: Eindhoven
Overlijdensdatum: 06-12-1942

Laatste (vrijwillige) woonadres: Jan van Lieshoutstraat 5

Slachtoffer staat op lijst:
6 december 1942 - Sinterklaasbombardement
Begraven op het Catharina Kerkhof
Slachtoffer staat beschreven in het Oysterboek
Omgekomen in Eindhoven

Zij werd geboren op 20-7-1912 te Sint-Oedenrode.
Ze trad in bij de Congregatie van de Zusters van Liefde uit Tilburg op 15-05-1931.
Zij ontving de naam Zr. Neophita.
Ze deed haar Tijdelijke Professie op 16-05-1932 en haar Eeuwige Professie op 19-11-1935.
Zr. Neophita woonde en werkte tijdens haar kloosterleven in Kerkdriel en in het Binnenziekenhuis in Eindhoven.

Ten tijde van het bombardement op zondag 6-12-1942 werkte ze als ziekenverzorgster op de kinderafdeling van het ziekenhuis. Zr. Neophita werd na het bombardement in eerste instantie vermist. Er werd nog gedacht/gehoopt dat zij misschien gevlucht was naar familie. Maar dit bleek niet zo en zij werd pas op donderdag gevonden, onder het aanrecht in de keuken, met in haar armen een van de patientjes die onder haar hoede waren. Beide waren overleden. Samen met haar medezusters en een verpleegster is zij op vrijdag begraven.
Waarschijnlijk in de ontreddering na het bombardement is er een verwarring ontstaan over de namen. De religieuzennaam Thadea van een collegazuster die 4 dagen voor het bombardement overleed, is ten onrechte aan Anna Petronella Termeer gekoppeld. Op de grafsteen van een gezamenlijk graf op het Sint-Catharinakerkhof waarin Anna Petronella Termeer waarschijnlijk is begraven staat niet Zr. Neophita, maar wel Zr. Thadea vermeld.
(Bron: P. Termeer)

Op 6 december 1942 werden 8 B. Mk IV Mosquito’s van het No. 105 Squadron en 2 van het 139 Squadron ingezet tijdens Operation ‘Oyster’. Zij maakten deel uit van 84 andere bommenwerpers, Bostons en Ventura’s, die een aanval uitvoerden op de Philips Strijp Groep, een fabriek dat buizen en lampen produceerden, aan de Emmasingel in Eindhoven.
Het was ook de eerste keer dat Eindhoven écht kennismaakte met vernietigend oorlogsgeweld; er kwamen naar schatting 140 burgers bij om het leven (naast zeven Duitsers en zestien geallieerde piloten: elf Britten, twee Canadezen en drie Australiërs).
Het ergst geraakt werd overigens niet het Philipscomplex, maar de Demer, waar door Britse missers ruim twintig doden vielen en na die barre decemberdag nog precies zes huizen overeind stonden.
Ook Anna Petronella Termeer overleed tijdens Operation ‘Oyster’ (Operatie ‘Oester’) of ook wel genoemd het “Sinterklaasbombardement” en werd, tezamen met enkele zusters van de Congregatie van de Zusters van Liefde die ook tijdens deze bombardementen sneuvelden, begraven op Begraafplaats Sint Catharina te Eindhoven waar ze nu rust in een gezamenlijk graf.
Zij kwam om in het R.K. Binnenziekenhuis te Eindhoven.

Zij ligt samen met de andere Zusters van Liefde van het Binnenziekenhuis begraven op het Catharina Kerkhof graf nr H142.


Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogsbronnen.nl/tijdlijn/Anna-Petronella-Termeer/84/6520

Andere omgekomen slachtoffers in Eindhoven bij de zelfde gebeurtenis
Gijsberta Gerarda van Zijl - (30-10-1896)
Cornelia Catherina Janssen - (24-09-1874)
Mathea Gertruda Cornelia Senders - (31-08-1915)
Johanna Maria Agnes Joosten - (11-01-1919)
Margaretha Bremmers - (02-06-1919)