Selecteer een paginaGeboorteplaats: Boedapest (Hongarije)
Geboortedatum: 20-09-1883
Overlijdensplaats: Auschwitz
Overlijdensdatum: 24-09-1942

Laatste (vrijwillige) woonadres: Margrietstraat 58

Slachtoffer staat op lijst:
Joods
Voor deze persoon is een Stolperstein geplaatst
Omgekomen buiten Eindhoven

Aron Schwarzkächel wordt geboren in Boedapest op 20 september 1883, Hij werkt er als huisschilder en is getrouwd met Hesse Ornstein. Het echtpaar krijgt twee dochters en twee zonen : Ethelke, Rosa, Leo en Sandor. Allen geboren in Boedapest.

De ontberingen van de Eerste Wereldoorlog nauwelijks te boven – Aron werd als krijgsgevangene tewerkgesteld in Siberië – ontvlucht het jonge gezin rond 1919 Boedapest wanneer, door de pogroms, de sfeer daar voor de joodse bevolking te grimmig wordt. Het gezin Schwarzkächel komt terecht in het Ruhrgebied.

Eind jaren twintig mag Aron Schwarzkächel nogmaals zijn overlevingsdrift en veerkracht bewijzen als ook in Duitsland het klimaat voor de joden steeds dreigender wordt. Voor de tweede keer laat het gezin alles wat bekend is achter zich. Weer een nieuwe taal, weer een nieuwe woonomgeving. En dit maal is de eindbestemming Eindhoven.

Niet lang na aankomst in Eindhoven overlijdt op 7 november 1930 zijn vrouw Hesse aan een maagbloeding.

In Eindhoven probeert Aron de draad van zijn leven weer op te pakken. Hij vindt werk bij Philips waar hij radiokasten politoert. Zijn vier kinderen stichten allen een eigen gezin en verlaten Eindhoven. Aron reist regelmatig naar Den Haag om zijn kinderen en kleinkinderen te bezoeken.

Wanneer de oorlog zich aankondigt, is Aron te trots om weer te vluchten. Vlak voordat hij wordt opgepakt en naar Westerbork wordt vervoerd, geeft hij zijn dochter Rosa zijn trouwring en horloge.

In Westerbork heeft Aron nog een ontmoeting met Sandor, zijn jongste zoon, die in het kamp te werk 1s gesteld als kapper.

Op 21 september 1942 wordt Aron op transport gezet naar Auschwitz. Direct na aankomst. op 24 september 1942, wordt Aron Schwarzkächel vermoord. De vier kinderen van Aron hebben de oorlog overleefd.


Stolpersteine App: https://map.stolpersteine.app/nl/eindhoven/locaties/margrietstraat-58
Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Aron-Schwarzk%C3%A4chel/01/35156