Selecteer een paginaGeboorteplaats: Oirschot
Geboortedatum: 12-05-1898
Overlijdensplaats: Heerte (Salzgitter)
Overlijdensdatum: 21-10-1943

Laatste (vrijwillige) woonadres: Hugo de Grootplein 38

Slachtoffer staat op lijst:
Verzet
Ingezet voor de Arbeitseinsatz
Omgekomen buiten Eindhoven

Eimbertus wordt geboren op 12 mei 1898 in Oirschot en woont in Eindhoven, waar hij werkt als fabrieksarbeider. Als verzetspleger wordt hij tijdens de Duitse bezetting gearresteerd en afgevoerd naar Duitsland, waar hij als dwangarbeider terechtkomt in Salzgitter. Kampgevangenen en arbeiders die in het kader van de Arbeitseinsatz in Duitsland zijn, worden in deze industriestad aan het werk gezet in de Reichswerke Hermann Göring, een conglomeraat van ijzerertsmijnen en -fabrieken.

De arbeiders worden er onder erbarmelijke omstandigheden ingezet voor de Duitse oorlogsindustrie en maken er lange, zeer zware werkdagen. Ondertussen lijden ze onder het gebrek aan adequate voeding, hygiëne, huisvesting en medische zorg. In hun verzwakte toestand lopen de arbeiders ook risico bij ernstige ongelukken betrokken te raken. Vanwege het enorme belang van Salzgitter voor de wapenproductie in Duitsland, is de stad bovendien regelmatig het doelwit van geallieerde bombardementen.

Voor honderden tot duizenden arbeiders worden deze ontberingen uiteindelijk te veel. Een van hen is Eimbertus die op 21 oktober 1942 in stadsdeel Heerte bezwijkt door uitputting. Hij is 44 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld in Hannover.
(Bron: Brabants Gesneuvelden)

Hij heeft in Eindhoven op minstens 16 adressen ingeschreven gestaan tussen 1913 en 1937.
Sinds 16-06-1937 woonachtig in Norg (Drenthe)
(Bron: Nationaal Archief en Adreskaarten)


Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogsbronnen.nl/tijdlijn/Eimbertus-Antonius-Meeuwis/02/101119
Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/101119A