Selecteer een paginaGeboorteplaats: Leeuwarden
Geboortedatum: 30-01-1921
Overlijdensplaats: Norg
Overlijdensdatum: 26-04-1945

Laatste (vrijwillige) woonadres: Eikenstraat 38

Slachtoffer staat op lijst:
Verzet
Monument voor de Gevallenen
Omgekomen buiten Eindhoven

Gerrit wordt geboren op 30 januari 1921 in Leeuwarden. Als laborant werkt hij in het Natuurkundig Laboratorium van Philips in Eindhoven, waar hij zich specialiseert in elektro- en radiotechniek.

Wanneer de zender van de Ordedienst in Groningen niet naar behoren functioneert, wordt Gerrit gevraagd een nieuwe te bouwen. Per trein brengt hij deze op een maandag naar het noorden. Door de stakingen op Dolle Dinsdag kan hij echter niet terugkeren en dus blijft Gerrit verbonden aan de zender tot deze eind september 1944 op non-actief wordt gezet.

Na een riskante en moeizame zoektocht vindt hij half oktober een nieuwe zendlocatie in de boerderij van Bene Roelof Westerdijk in het Groningse Uithuizermeeden. Van daar verzendt hij berichten naar het inlichtingenhoofdkwartier in Eindhoven en ontcijferd hij gecodeerde berichten. De Sicherheitsdienst komt echter achter de golflengte en lokaliseert de zender in Groningen. Op 6 februari 1945 wordt een inval gedaan op de boerderij, waarbij zowel Gerrit als Bene Roelof in het vuurgevecht gewond raken. Gerrit probeert te vluchten, maar wordt samen met Bene Roelof gevangengenomen. Een derde verzetsstrijder, Piet van Dijk, wordt ter plekke gedood.

Halverwege maart 1945 worden Gerrit en Bene Roelof, beide nog niet hersteld van hun verwondingen, naar het bosgebied Oosterduinen in het Drentse Norg gebracht en daar geëxecuteerd. Gerrit wordt liggend op een brancard doodgeschoten. Hij is 24 jaar geworden. Gerrit is postuum onderscheiden met het Kruis van Verdienste. Bron: Brabantse Gesneuvelden


Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Gerrit-Bakker/02/5693
Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/5693A