Selecteer een pagina


Roepnaam: Betsie

Geboorteplaats: Sint Oedenrode
Geboortedatum: 10-10-1913
Overlijdensplaats: Eindhoven
Overlijdensdatum: 15-08-1944

Laatste (vrijwillige) woonadres: Strijpsestraat 206

Slachtoffer staat op lijst:
15 augustus 1944 - Bommen op Welschap/ Trudokerk
Omgekomen in Eindhoven

Het vliegveld Welschap lag steeds vaker onder geallieerd vuur. Tot in 1944 werd het vliegveld zeer regelmatig aangevallen. Op Eindhoven waren jachtvliegtuigen en nachtjagers gestationeerd. Ook werden van hieraf onder meer bombardementsvluchten op Engeland uitgevoerd. In de eindfase van de oorlog vond de eerste grote aanval plaats op 14 juni 1944. Toen namen meer dan 60 Liberators het vliegveld ‘onder handen’. Op 15 augustus deed de Royal Air Force het dunnetjes over. Zij bestookten de Fliegerhorst Eindhoven (Duitse naam voor Welschap) met 115 zware Halifax- en Lancaster-bommenwerpers.
Tijdens dit bombardenent vielen ook bommen Trudostraat en de Strijpsestraat.

Op 15 augustus 1944 wierpen 108 Lancasters om 11.00 uur boven Welschap bommen af en vernielden daarbij 7 en
beschadigden 6 gebouwen. Onder de verplicht te werk gestelde Nederlanders vielen 6 doden. Ook bommen op Strijp.
St.Trudokerk en omgeving.

Haar nichtje Johanna Elisabeth Louisa van de Laar (dochter van haar broer Johannes Theodorus van De Laar) verbleef bij haar op de Strijpsestraat en is ook bij dit bombardement om het leven gekomen.

Aanvulling van J. van Grinsven:

Het bombardement was op dinsdag 15 augustus, Maria Hemelvaart, een katholieke feestdag en toen nog een verplichte feestdag die als zondag gevierd werd. Iedereen was vrij die dag.

Bij dit bombardement zijn Hendrika Francina Elisabeth (Betsie van Grinsven-van de Laar en Joke van de Laar omgekomen. Joke is haar nichtje dat op de dag van het bombardement zonder haar ouders op bezoek was bij haar oom en tante. Haar ouders hadden vooraf al aangegeven hier geen goed gevoel bij te hebben, wat achteraf niet ten onrechte bleek.

Mijn vader, Ad(rie) van Grinsven, is later hertrouwd en uit dit huwelijk zijn 2 kinderen geboren. Dit drama heeft een enorme impact gehad op zijn verdere leven.


Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogsbronnen.nl/tijdlijn/Hendrika-Francina-Elisabeth-van-Grinsven-van-de-Laar/84/6300

Andere omgekomen slachtoffers in Eindhoven bij de zelfde gebeurtenis
Johanna Elisabeth Louisa van de Laar - (01-03-1930)