Selecteer een pagina


Roepnaam: Harry

Geboorteplaats: Batang Serangan (Noord-Sumatra)
Geboortedatum: 13-09-1919
Overlijdensplaats: Deventer
Overlijdensdatum: 10-04-1945

Laatste (vrijwillige) woonadres: Dommelhoefstraat 4

Slachtoffer staat op lijst:
Verzet
Monument voor de Gevallenen
Omgekomen buiten Eindhoven

Harry wordt geboren op 13 september 1919 te Batang Serangan in Noord-Sumatra, als zoon van een Nederlandse vader en een Indische moeder. Zijn vader vertrok naar Nederlands-Indië om daar planter te worden. Harry keert samen met zijn broer voor opleiding terug naar Nederland. Hij is werkzaam als assistent op het chemisch laboratorium van Philips, maar tegen het einde van de Duitse bezetting verblijft hij als student aan de Koloniale Landbouwschool in Deventer.

Samen met zeven andere verzetsstrijders vormt Harry op 8 april 1945 een kleine knokploeg die probeert de toenmalige brug bij de smeeroliefabriek Twentol te behouden. De Duitsers zouden de brug willen verwoesten om de Canadese opmars van die kant te hinderen. De knokploeg bestaat voor het grootste deel uit lichtbewapende studenten; geen partij voor de Duitse soldaten.

In de ochtend van 10 april loopt een Duitse militair op de verzetsstrijders in die zich in de fabriek hebben verscholen. Na een worsteling wordt de Duitser buiten gevecht gesteld. Hij smeekt om zijn leven en zweert dat hij de schuilplaats niet zal verraden, waarop de groep hem laat gaan. Het duurt niet lang voordat de Duitsers de fabriek omsingelen en het vuur openen. In de loop van het gevecht, waarbij twee verzetsstrijders de dood vinden, wordt de fabriek in brand geschoten. Een student weet te ontkomen, de andere vijf worden overmeesterd en afgevoerd. Vier mannen en een vrouw worden door twee gewapende Duitsers naar het speeltuintje op de Snipperlingsdijk gebracht, waar ze door een vuurpeloton worden geëxecuteerd. Een Duitse soldaat, Ernst Gräwe, weigert te schieten en wordt door de commandant samen met de verzetsstrijders gefusilleerd.

Harry is een van de terechtgestelde verzetsstrijders. Hij is nog niet onmiddellijk dood, maar overlijdt later die dag onderweg is naar het ziekenhuis. Harry is 25 jaar geworden. Tegen de avond van 10 april, diezelfde dag, is Deventer bevrijd. Bron: Brabantse Gesneuvelden

Zijn naam staat ook vermeld op het Twentolmonument in Deventer.

Harry is kostganger aan de Dommelhoefstraat 4 en op 12-04-1944 ingeschreven, afkomstig uit Arnhem. Hij is op 10-04-1945 weer uitgeschreven, vanwege zijn overlijden.

Geen overlijdensakte in Eindhoven gevonden


Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Henri-Edwin-Rudolf-Oscar-Engels/02/40272
Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/40272A