Selecteer een paginaGeboorteplaats: Zaltbommel
Geboortedatum: 20-11-1908
Overlijdensplaats: Neuengamme (Hamburg)
Overlijdensdatum: 31-01-1945

Laatste (vrijwillige) woonadres: Lindenlaan 20

Slachtoffer staat op lijst:
Verzet
Monument voor de Gevallenen
Omgekomen buiten Eindhoven

Hermanus wordt geboren op 20 november 1908 in Zaltbommel en woont in Eindhoven, waar hij werkt bij Philips als kantoorbediende. Tijdens de Duitse bezettingsjaren houdt hij onderduikers in zijn eigen huis verborgen en is hij in bezit van illegale lectuur. Zijn verzetsactiviteiten worden verraden, waarna hij op 26 mei 1944 thuis door NSB’ers wordt gearresteerd.

Via Amersfoort wordt hij afgevoerd naar kamp Vught, waar hij blijft tot de evacuatie op ‘Dolle Dinsdag’ 5 september 1944. Vanwege het naderen van de geallieerde troepenmacht gaat de SS dan over tot de overhaaste ontruiming van het kamp. Met de mannelijke gevangenen wordt Hermanus op transport gezet naar concentratiekamp Sachsenhausen in Oranienburg, ten noorden van Berlijn. Ruim een maand later wordt hij doorgevoerd naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg.

Onder erbarmelijke omstandigheden wordt Hermanus daar aan het werk gezet in de baksteenfabriek en de kleiputten. Hij maakt er zeer lange dagen van extreem zwaar werk terwijl hij blootstaat aan allerlei zware mishandelingen door de bewakers. De rantsoenen zijn niet alleen volstrekt ontoereikend, maar ook nauwelijks eetbaar. Met honderden tegelijk worden de gevangenen in barakken ondergebracht, vaak met meerderen op een smerige brits. Onderdak, kleding, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort zodat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en tot massale sterfte leiden.

Ook voor Hermanus worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt ergens in de loop van januari 1945, mogelijk al op de 11e. Als juridische overlijdensdatum heeft het Rode Kruis 31 januari 1945 vastgelegd. Hermanus is dan 36 jaar geworden en laat een vrouw met een minderjarig kind achter.
(Bron: Brabantse Gesneuvelden)


Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Hermannus-Johan-Soes/02/144225
Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/144225A