Selecteer een pagina


Roepnaam: Dick

Geboorteplaats: 's-Gravenhage
Geboortedatum: 12-12-1918
Overlijdensplaats: Lüthinghausen (Kr. Remscheid)
Overlijdensdatum: 09-04-1945

Laatste (vrijwillige) woonadres: Leenderweg 174

Slachtoffer staat op lijst:
Militair
Verzet
Monument voor de Gevallenen
Omgekomen buiten Eindhoven

Jacob (roepnaam Dick) wordt geboren op 12 december 1918 in Den Haag en groeit op in Nederlands-Indië. Voor opleiding keert hij terug naar Nederland, waar hij na zijn studie piloot wordt bij de KLM. Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Dick opgeroepen als vlieger bij de Luchtvaartbrigade en komt hij tijdens de meidagen in actie boven West-Brabant, waar hij voor de verdediging van de Moerdijkbrug wordt ingezet. Nadat zijn toestel daar in de omgeving uit de lucht wordt geschoten, wordt Dick krijgsgevangen genomen in het interneringskamp in Schoorl vastgehouden.

Na zijn vrijlating gaat Dick aan het werk bij Philips in Eindhoven en raakt dan betrokken bij het verzet. Nadat hij moet onderduiken wordt hij actief als hulpverlener voor neergeschoten geallieerde piloten die Engeland proberen te bereiken.

Uiteindelijk wordt Dick door de beruchte collaborateur, V-mann Anton van der Waals verraden, waarna hij voor verhoor wordt vastgezet in de gevangenis van Scheveningen, het zogenaamde ‘Oranjehotel’. Daar wordt hij ter dood veroordeeld, maar zonder dat het vonnis wordt uitgevoerd. In plaats daarvan wordt hij afgevoerd naar Lüttringhausen, een stadsdeel van Remscheid waar hij in de tuchtgevangenis belandt.

De gevangenis van Lüttringhausen wordt door de nazi’s gebruikt om politieke tegenstanders vast te houden. Vergeleken met de concentratiekampen zijn de omstandigheden er hooguit marginaal beter. Ook hier staan de gevangenen bloot aan mishandeling, willekeur en verwaarlozing en krijgen bij wijze van straf zware dwangarbeid opgelegd. In deze omstandigheden verzwakken de gevangenen snel en kunnen ook besmettelijke ziekten snel om zich heen grijpen. Zo komt ook Dick op 9 april 1945 in de gevangenis om het leven aan de gevolgen uitputting, verwaarlozing en dysenterie. Hij is 26 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.
(Bron: Brabantse Gesneuvelden)


Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Jacob-Simon-Winterdijk/02/172443
Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/172443A