Selecteer een pagina


Roepnaam: Piet

Geboorteplaats: Eindhoven
Geboortedatum: 15-06-1920
Overlijdensplaats: Wateringen
Overlijdensdatum: 12-05-1940

Laatste (vrijwillige) woonadres: Hemelrijken 66

Slachtoffer staat op lijst:
Militair
Omgekomen buiten Eindhoven

Piet wordt op 15 juni 1920 geboren in Eindhoven als zoon van Kees Bastings en Nolda van der Voort. Hij groeit op met een broer en zus. Piet staat bekend als een uitstekende leerling. Hij is sportief, muzikaal en heeft zich aangesloten bij de padvinderij. Zijn grote hobby is fotografie.

Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Piet onder de wapenen geroepen en als soldaat ingedeeld bij het 6-17 Depot Bataljon. Als onderdeel van de verdediging van de Vesting Holland wordt Piet gelegerd in Den Haag. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland in te nemen en de Nederlandse strijdmacht zo tot een snelle overgave te dwingen. Vanaf die eerste oorlogsdag komt het dan ook tot felle gevechten rondom Den Haag.

Op 12 mei 1940 sneuvelt hij in Wateringen tegelijk met zijn sergeant majoor even ten zuiden van Den Haag, nadat hij in gevecht is geraakt met een eenheid van driehonderd Duitse parachutisten. Hij is 19 jaar geworden en wordt aanvankelijk samen met zijn sergeant majoor in Wateringen bij een klooster begraven.

Omdat de weduwe van de majoor haar man in Breda wilde laten herbegraven moest de vader van Piet toen ook iets beslissen en zo werd Piet in 1951 in Eindhoven begraven., om in 1980 zijn laatste rustplaats te vinden op Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen. Na zijn sneuvelen wordt zijn jongste broertje geboren die ter nagedachtenis aan Piet dezelfde naam draagt.
(Bron: Brabantse Gesneuvelden)


Netwerk Oorlogsbronnen: https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Petrus-Leonardus-Bastings/02/7301
Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/7301A